Strona internetowa prezesa Polskiego Stronnictwa Ludowego

www.piechocinski.pl

PSL w regionach:

Wybierz na mapie województwo, aby przejść dalej.

Andrzej Kopeć - "Kongres zdecydował"

Blisko 1 100 delegatów zgromadzonych w pruszkowskiej BGŻ Arena dokonało wyboru nowych władz Polskiego Stronnictwa Ludowego. Trwająca 10 miesięcy kampania sprawozdawczo - wyborcza zakończyła się, przynosząc dla wielu zaskakujące wyniki. Po raz kolejny członkowie PSL pokazali, że PSL jest w pełni demokratyczną partią, a każdy z nas jest równy. Po raz kolejny, potwierdziły się słowa mojego ojca, wieloletniego działacza Ruchu Ludowego: „Chłop rękę podniesie i po prezesie". Trochę to ironiczne, ale jakże prawdziwe. Sobotnie wybory pokazały, że nie ilość wyznawców ale siła idei musi się obronić. Choć początek kampanii nie wskazywał na takie rozstrzygniecie, choć wielu mówiło: dobrze, że w tej kampanii jest Piechociński, robi dobrą robotę, ale nie ma szans. To jednak idea Piechocińskiego wygrała. Jego siła tkwiła w oddolnym oczekiwaniu na zmiany. Nie dla samych zmian, ale dla powiewu świeżego spojrzenia na Polskę, na politykę, na PSL. Słyszę, że PSL jest podzielone, że jest pęknięte. Ja tego nie widziałem. W demokratycznych wyborach wygrał jeden z kandydatów. Zmierzyli się na czyny i słowa. Każdy z delegatów zrobił rachunek sumienia i oddał głos. Wszyscy głosowaliśmy na Prezesa. Wynik zapadł. Prezesem został Janusz Piechociński. Od dzisiaj, pod jego przywództwem będziemy zmieniać Polskę. Stronnictwo ma 116 lat, przeżyło różnych prezesów i różne wybory. Nie ma obawy o jedność partii. PSL to tysiące ludzi dobrej woli, którym na sercu leży dobro Polski i Polaków. W PSL jest miejsce dla każdego, komu zleży na Polsce. Słowa Witosa: „A Polska winna trwać wiecznie" przyświecają nam wszystkim każdego dnia. Dzisiaj nadszedł czas zmian. Doceniając wielki wkład Pawlaka, jego pracę na rzecz Polski i PSL, razem idziemy dalej wspierając Piechocińskiego. Dzisiaj mówimy: o to nowa twarz PSL, oto nowe otwarcie, a celem zmiana jakości polskiej polityki. Dzisiaj wszystkie ręce na pokład bo tego potrzebuje Polska i Polacy. Szczególnie w kontekście jakże trudnego roku 2013. Dzisiaj mówimy mało nas, mało nas do pieczenia chleba. Każdy jest potrzebny. Każdy komu zależy na Polsce. Dzisiaj mówimy: chodźcie z nami, razem możemy więcej. Razem zrobimy więcej. Dla Polski i dla Polaków.

Treści publikowane w portalu dostępne są na warunkach określonych w licencji Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0,
z wyjątkiem przypadków gdy zastrzeżono inaczej. Polskie Stronnictwo Ludowe 2008-2014