Strona internetowa prezesa Polskiego Stronnictwa Ludowego

www.piechocinski.pl

PSL w regionach:

Wybierz na mapie województwo, aby przejść dalej.

Strona Główna » Aktualności » Społeczne do VIII 2014 » Gospodarcze - do IX 2013r » Ministerstwo Gospodarki: dostawy gazu niezagrożone
Ministerstwo Gospodarki:dostawy gazu niezagrożone
Minister gospodarki podpisał 2 lutego 2012 r. decyzję na uruchomienie zapasów obowiązkowych gazu ziemnego. Wniosek w tej sprawie złożył 1 lutego br. Operator Gazociągów Przesyłowych Gaz-System S.A.
Podstawą wydania decyzji było wyczerpanie przez PGNiG możliwości wykorzystania działań rynkowych zapewniających zbilansowanie dostaw oraz prognozowane utrzymanie się rekordowego zapotrzebowania na gaz w najbliższych dniach.
Z informacji zgromadzonych przez Ministra Gospodarki wynika, że średnie zapotrzebowanie dobowe na gaz w miesiącu styczniu 2012 r. wyniosło 51,2 mln m3 przy średniodobowej temperaturze -0,6 stopnia Celsjusza.
1 lutego zapotrzebowanie odbiorców wzrosło do poziomu 67,6 mln m3 przy średniodobowej temperaturze -11,9 stopni Celsjusza.
Zgodnie z prognozą OGP Gaz-System SA, w okresie od dnia 2 do dnia 6 lutego 2012 r. zapotrzebowanie na gaz ziemny może przekroczyć 72 mln m3 na dobę (warto pokreślić, że największe do tej pory szczytowe dobowe zapotrzebowanie odnotowano w styczniu 2010 r. - 68,1 mln3). Uruchomienie zapasów obowiązkowych umożliwi operatorowi zapewnienie stabilność dostaw gazu do odbiorców.

Zobacz materiał PSLnewsy: Atak zimy w Polsce

Treści publikowane w portalu dostępne są na warunkach określonych w licencji Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0,
z wyjątkiem przypadków gdy zastrzeżono inaczej. Polskie Stronnictwo Ludowe 2008-2014